گیربکس اتوماتیک و عملکرد و اصول کار آن
در یک گیربکس اتوماتیک حالات زیر مورد استفاده قرار می گیرد. گیربکس اتوماتیک بر مبنای شرایط خروجی جعبه دنده و انتخاب وضعیت حرکت، توسط راننده عمل می کنند.
1. حالت P (پارک ):
در این حالت اهرم پارک در گیربکس درگیر می شود و هیچ دوری از شفت خروجی جعبه دنده خارج نمی شود و لذا یک حالت ترمزی برای خودرو ایجاد می شود.
2. حالت R:
در این حالت از کار گیربکس ،دور خروجی عکس شده و جعبه دنده در جهت عقب حرکت خواهد کرد .
3. حالت N (خلاص):
در این حالت تمام قطعات گیربکس آزاد هستند و تحت هیچ نیروی دیگری قرار ندارند و لذا گیربکس در حالت کاملاً آزاد کار می کند.
4. حالت L (دستی):
در این حالت که در گیربکس های مختلف بین 1تا3 دنده می تواند داشته باشد، امکان حرکت معمولی برای راننده ایجاد می شود و عمل تعویض دنده فقط از طریق تعویض دستی انجام می می گیرد. استفاده از این وضعیت جعبه دنده برای بالا رفتن از سربالای ها و یا پایین آمدن از سراشیبی استفاده می شود. چون در این حالت اگر راننده از حالت D یا اتوماتیک استفاده کند به دلیل کم و زیاد شدن اجباری دور، نمی تواند خودرو را کنترل نماید.
5. حالت دنده S:
در بعضی از گیربکس های قدیمی نظیر هیدروماتیک (Hydromatic) و جعبه دنده های جدید نظیر AL4 که روی خودرو های 206 و 406 نصب می شود، حالت فوق وجود دارد. با درگیر کردن دنده S، سرعت خروجی گیربکس به طور لحظه ای افزایش پیدا می کند .
6. حالت D :
در این حالت راننده می تواند بدون استفاده از کلاچ مکانیکی، دنده عوض کند. در این گیربکس ها تعویض اتوماتیک دنده، تابع شرایط کاری گیربکس می باشد.
در گیربکس های اتوماتیک قدیم : گاورنر روی شفت خروجی گیربکس قرار می گیرد و بنا به شرایط خروجی گیربکس عمل تعویض دنده انجام می شود .
گیربکس های اتوماتیک می توانند بین یک یا چند دنده حالت اتوماتیک داشته باشند که با فشردن دکمه D یا قرار دادن دسته دنده در حالت D روی کنسول دنده، حالت تعویض بصورت خودکار انجام می گیرد .
7. حالت *:
در این حالت، از گیربکس برای استفاده در شرایط خاص جاده های شنی، یخی و لغزنده استفاده می شود، و با استفاده از این حالت می توانید با افزایش گشتاور خروجی ،کنترل بهتری داشته باشیم.
- ۹۴/۱۲/۱۸