گیربکس ها و توضیحاتی مختصر در مورد انواع آن ها
گیربکس ها ی اتوماتیک
در این دسته از گیربکس ها، تعویض دنده توسط چرخ دنده های خورشیدی صورت می پذیرد و به 3 دسته نیز تقسیم می شوند:
- گیربکس های اتوماتیک و با عملکرد هیدرولیکی – مکانیکی
- گیربکس های الکترونیکی با عملکرد هیدرولیکی – الکترونیکی
- گیربکس های تیپ ترونیک (Tiptronic) با عملکرد هیدرولیکی – الکترونیکی
این نوع از گیربکس ها نیز یکی از رایچ ترین گیربکس های مورد استفاده در خودرو های نسل جدید می باشند. که با پیشرفت صنعت خودروسازی نمونه 7 سرعته این نوع از گیربکس ها از یکی از متداول ترین نوع از سیستم انتقال قدرت در اکثر خودروهای دیفرانسیل عقب می باشند.
گیربکس های دستی
این دسته از گیربکس ها به عنوان گیربکس های استاندارد شناخته می شود. که انتقال گشتاور خودرو به چرخ ها را توسط مجموعه ای از چرخ دنده ها که روی 2 میله ( شفت ) قرار دارد به صورت ورودی و خروجی انجام می دهند.
این نوع گیربکس، معمولا به 3دسته تقسیم می شوند ، (4،5 و 6) دنده که معمولا گیربکس های 4دنده بیشتر در دهه های 50 تا 70 میلادی مورد استفاده قرار می گرفتند. امروزه و با پیشرفت صنعت خودروسازی گیربکس های 5 دنده رایج ترین و پرکاربرد ترین سیستم انتقال قدرت می باشند. نوع کلاچ مصرفی در این گیربکسها از نوع خشک بوده و معمولا بصورت پدال در کنار ترمز خودرو قرار دارد ، دسته دنده در خودرو های قدیمی پشت فرمان و در خودرو های نسل جدید بر روی کنسول وسط قرار گرفته است.
گیربکس های خودکار یا نیمه اتوماتیک
در این دسته از گیربکس ها تجهیزات پنوماتیکی و سنسور های الکترونیکی وظیفه تعویض دنده را دارند. این گیربکس ها معمولا 7سرعته بوده و از طریق پدال های نصب شده در پشت فرمان قابل کنترل می باشند.طرز کار این نوع گیربکس بسیار شبیه به گیربکس های دنده دستی می باشد ، و فقط راننده اقدام به تعویض دنده می کند و کلاچ خودرو به صورت هیدرولیک یا الکترونیکی عمل می کند.
از بارز ترین خودروهایی که از این نوع سیستم گیربکس استفاده می کند می توان به خودرو های بوگاتی ویرون و خودروهای فرمول 1اشاره کرد.
- ۹۴/۱۲/۱۷